Kol Germe Ameliyatı (Brakiyoplasti)Kilo alma-verme, yaşlanma ve yerçekimine bağlı olarak üst kolların iç kısımlarında sarkmalar meydana gelebilir. Kısa kollu ya da kolsuz kıyafet giyildiğinde kollar yana doğru hafifçe açılmışsa derideki sarkma (yarasa kanadı görünümü) fark edilir hale gelir. Cildin elastikiyeti uygun olup sarkma yoksa liposuction ile sorun çözülebilir. Ancak ciltte sarkma fazla ise ve cilt elastikiyetini kaybetmişse liposuction yetersiz kalacaktır. Bu durumda brakioplasti adı verilen kol germe ameliyatı yapılır.
Ameliyat Öncesi
Her estetik ameliyatta olduğu gibi kol germe ameliyatı öncesinde de hastanın muayene edilmesi çok önemlidir. Hastanın beklentilerinin gerçekçi olması ve uygulanacak işlemin hastanın bu beklentilerine cevap vermesi önemlidir. Muayenede hastaya yapılacak işlem, kesi yeri ve yara izi kalabileceği anlatılmalıdır. Ameliyat öncesi kan tetkikleri ve anestezi konsültasyonu mutlaka yapılmalıdır.
Kol germe ameliyatı lokal, sedasyon veya genel anestezi altında, hastanedeki ameliyathane şartlarında gerçekleştirilir. Kesi koltuk altından başlar ve sarkmanın derecesine göre dirseğe kadar uzatılabilir. Gerektiğinde fazla deri ve yağ dokusu çıkarılabilir ve daha iyi bir görünüm elde etmek için liposuction da eklenebilir. İç kısımda gevşekliğin yanı sıra deride fazla gevşeklik de varsa yağ aldırma teknikleri ile cilt altı yağ dokusu da boşaltılır. Yağ aldırma sonrasında belirgin sarkmaya neden olan deri ve deri altı dokuların fazlalıkları da alınacaktır. Bu ameliyatta dikkat edilmesi gereken önemli nokta yara izlerinin ne kadar olduğudur. Çok hafif deri sarkmalarında iz koltuk altında saklanabilir. Ancak genel olarak kişiyi ameliyat olmaya zorlayan kol sarkması, çoğu zaman izlerin koltuk altına yerleşebileceği seviyeden daha ileri düzeydedir. Fazla deri kola paralel olarak kesildiğinde istenilen sıkılık elde edilir. İz, kolun normalde vücuda paralel olduğu durumlarda önden ve arkadan bakıldığında dikkat çekmeyecek şekilde kolun iç kısmı ile arka kısmı arasında konumlanır. İzlerin kalıcılığı ve genişliği kişinin genetik yapısına göre değişmekle birlikte son şeklini alması 1-2 yılı bulmaktadır. Operasyon alanında vücut taşkınlarının birikmesini önlemek amacıyla drenaj adı verilen vakumlu boru sistemi kullanılmaktadır.
Ameliyat SonrasıBir gece hastanede yatmak gerekebilir. Bandajın 3-4 gün kullanılması gerekmektedir. Liposuction yapılacaksa 3 hafta elastik kol çorabı giyilmelidir. Kol germe ameliyatından sonra 1-2 gün ağrılı bir dönem olabilir ve işe dönüş 1 haftayı bulabilir. İzin kolun iç kısmında olması planlanmaktadır. İlk birkaç ay yara izleri kırmızı olacaktır; ancak zamanla ve uygun tedavilerle 1 yıl içerisinde kızarıklıklar azalır. Drenler biriken kan miktarına göre 2-3 gün içerisinde çekilecektir. Ameliyat sonrasında hasta aynı gün veya ertesi gün antibiyotik ve ağrı kesici verilerek taburcu edilir. İlk haftadan itibaren kol iç bölgesindeki morluk veya şişlikler azalır. Bu dönemde kollara çok fazla yüklenmemek iyileşme sürecini hızlandırır. Operasyon sonrası 8 hafta boyunca sauna, hamam ve ağır spor aktiviteleri önerilmez.